OPEN BUZLUDZHA FEST 2022

Имахме удоволствието да бъдем част от второто издание на OPEN BUZLUDZHA FEST през 2022г. Освен документиране на събитието, чрез снимки направихме и филм за дейността на Фондация “Проект Бузлуджа” по опазване на монумента.

Събитието се провежда в подкрепа на опазването и отварянето на монумент Бузлуджа като място за изкуство, култура и история. Каузата не е политически обвързана и не цели пълно възстановяване на монумента, а консервация и преизползване с образователни и туристически цели. 

-Фондация “Проект Бузлуджа”

Фондация „Проект Бузлуджа“, започват дейността си през 2015г.

През 2022 г. завършиха два важни етапа от опазването на монумент Бузлуджа. Първият е финализирането на спешните мерки по стабилизирането на мозайките в паметника. След успешните мерки за стабилизиране на стенните мозайки през 2020 и 2021 г., през 2022 г. бяха проведени необходимите мерки по куполната мозайка. С това вече всички мозайки в монумента са стабилизирани и предпазени със защитни навеси.

 

Вторият завършен етап е обезопасяването на сградата с цел предоставяне на временен посетителски достъп и подготовка за провеждане на следващи дейности по опазване. Като част от обезопасяването бяха почистени отломките от покривното покритие, които при силен вятър падаха и създаваха опасност за хора в и извън сградата. Освен това, бяха почистени основните пространства в сградата, бяха изградени посетителски пътеки, които обособяват безопасни зони за посетители и бяха създадени основни елементи за създаване на посетителско изживяване.

За повече информация за дейността на фондацията, посетете техния сайт.

Previous
Previous

15 най-важни снимки

Next
Next

REGATTA BURGAS 2022